Baskı Türleri Genel Bilgi

Baskı türleri; resim, yazı, şekil ve grafiklerin belirli bir yüzeye orijinal görüntülerine sadık şekilde aktarılmasını sağlayan tekniklerin genel ismidir. Matbaa teknolojilerinin hızla gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte günümüzde kullanılan baskı türleri de çeşitlilik gösteriyor. Baskı türleri nelerdir? sorusuna cevap olarak akla gelen ilk baskı dijital baskıdır. Eğer baskı projesinde hız ön planda; maliyet ve kalite ikinci plandaysa çoğunlukla dijital baskı tercih edilir. Ancak proje geniş bir zamana yayıldıysa, baskı yapılacak ürün sayısı fazlaysa ve kalite standartları işin hızına göre öncelik sahibiyse ofset baskı gibi farklı baskı teknikleri daha kullanışlı hale gelebilir. Hangi baskı tekniğinin hangi şartlarda kullanıldığını, farklı baskı tekniklerinin özelliklerini ve sağladıkları avantajları gelin birlikte inceleyelim.

UV Baskı Nedir ve Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir?

Baskı türleri arasındaki en etkili ve dayanıklı alternatiflerden biri olan ultra viyole baskı; özellikle güneş ışığına uzun süre maruz kalacak olan materyallerin baskı işlerinde kullanılır. Ultra viyole baskı işleminde kullanılan boya tipi üstün özelliklere sahiptir. Solma ve soyulma gibi problemlere karşı uzun yıllar boyunca dayanım gösteren ultra viyole baskı, oldukça hızlı bir yöntemdir. Bu teknikle baskılanan ürünler hızlıca kurur ve saniyeler içinde kullanıma hazır hale gelir.

Baskı için seçilen şeklin görsel özelliklerinin ürüne en kaliteli şekilde uygulanmasını sağlayan baskı tekniklerinden biri olan ultra viyole, her yüzeye uyumlu olmasıyla da dikkat çekiyor. Ambalajlarda, etiketlerde, özel üyelik kartı gibi pvc malzemelerde, cam plakalarda, metal yüzeylerde ve ahşap plakalarda ultra viyole baskı tekniği rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Serigrafi Baskı Kullanım Alanları

Baskı türleri arasında ipek baskı, özgün baskı veya şablon baskı gibi isimlerle de bilinen bu baskı tekniği tekstil endüstrisinde, grafik sanatlarında ve resim çalışmalarında karşımıza çıkıyor. Kimi üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde ders olarak okutulan bu baskı türü genellikle az sayıdaki ürünün baskılanması için tercih edilir. İpek baskı da ultra viyole baskı gibi pek çok yüzeye uyum gösterir. Parlak görüntüsü ve kimyasal dayanıklılığıyla dikkat çeken ipek baskının uygulama aşamasında; ışıklı masa, ipek yıkama ortamı, kurutma tezgahı ve aydınger film gibi malzemelerin bulunduğu, hummalı bir çalışma ortamına ihtiyaç duyulur. Yüksek kaliteye önem verilen baskı çalışmalarında ipek baskı tekniğini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Zor Yüzeyler İçin Baskı Teknikleri

İpek baskının uygulanamayacağı kadar kavisli, küçük, pürüzlü ve çukurlu yüzeylerde uygulanan tampon baskı; özellikle promosyon materyallerini baskılamak için kullanılıyor. Tükenmez kalemden balona, golf topundan anahtarlığa, kupadan ajandaya kadar günlük hayatta kullandığımız pek çok ürün bu yöntemle baskılanıyor. Matbaa, reklamcılık ve promosyon gibi sektörlerin yanında endüstriyel uygulamalar da yaklaşık 200 yıldır bu teknikten faydalanıyor. Bu baskı tekniğinin en önemli avantajları şunlardır;

  1. Kullanım yelpazesinin aşırı geniş olması
  2. Sürecin hızlı ilerlemesi
  3. Ortaya çıkan ürünün yüksek görsel özelliklere sahip olması

Metal ve Alüminyum Yüzeyler Nasıl Baskılanır?

Kaliteli ve kesin sonuçlar veren bir baskı tipi olarak öne çıkan lazer baskı, özellikle metalik yüzeylerde tercih ediliyor. Silinme ve aşınma gibi problemleri neredeyse tamamen ortadan kaldıran bu baskı tekniği, yüksek enerjili ışınların temas ettikleri yüzeyi yakarak bu yüzeyde kalıcı bir iz bırakması prensibine dayanıyor. Baskılanacak olan ürünün dayanımına göre kullanılan ışınların enerjisi de farklılık gösteriyor. Bu baskı türünün uygulandığı yüzey; kimyasal veya fiziksel olarak özel bir zorlamayla karşılaşmadığı sürece deformasyona uğramaz. Tekniğin en büyük dezavantajı ise renk seçiminin olmamasıdır; baskı, çoğunlukla baskı yüzeyi ile aynı rengi paylaşır. Profesyonelce uygulanan baskı türleri ve birbirinden kaliteli promosyon ürünleri için KC Promosyon'u tercih edebilirsiniz.

Whatsapp Destek Hattı
WhatsApp

İletişime geçmek için hemen tıklayınız

Tıklayınız
Menu